veganska glutenfria zucchini fritters

Jag har tänkt hela morgonen idag, sedan kl. 5.45 och försökt skapa något som var meningsfullt att läsa. Det blev inget och det hade klart varit bättre om jag hade stannat i sängen och kramat min sängvarma, sömndruckna familj en stund till istället.
Jag har å andra sidan lyckats mycket bättre vid spisen idag och det kan jag med glädje dela med mig utav. Säg hej till….

Veganska å Glutenfria Zucchini Fritters by Den mediterande kocken

Kvällens middag!

Kvällens middag!

 

 

 

 

 

Ingredienser:
1 grovriven, medelstor zucchini med skal på
10 cm strimlad el. hackad purjolök, vita eller gröna delen
2 matskedar krossad eller hel linfrö
1 matsked oskalade sesamfrön
4 matskedar soja- eller kikärtsmjöl
(vetemjöl går också bra men då är inte rätten glutenfri längre!)
torkad mynta, salt och nymalen peppar efter smak
raps- eller kokosolja till stekning

1. Skölj och grovriv zucchinin, salta lätt och ställ åt sidan. 2. Skölj, strimla och stek purjolöken på medellåg värme tills den blir mjuk, flytta den till en större skål. 3. Under tiden har zucchinin blivit mjuk och “svettats” ur masa vätska. Krama ur den och blanda zucchinin tillsammans med purjon. 4. Fyll på med resterande ingredienser. 5. Blanda.
6. Degen kommer se torr ut men testa och krama den mellan fingrarna. Det ska gå bra att forma små puckar av den. Om degen klibbar använd lite mer mjöl. Du kan även olja lätt in händerna innan du börjar “leka” med degen. Då fastnar den inte lika lätt. 7. Stek puckarna 4-5 minuter på varje sida på medel-låg värme. 8. Servera med dina favorittillbehör och njut!
(På bilden med stekt halloumi, bulgur, dillyoghurt och krispig sallad)
Tips!
Äggätare kan doppa puckarna i ägg och vända i ströbröd innan stekning.
Gör du dem större går det utmärkt att sätta i hamburgarbröd!

Njut av maten och livet!
/Kasia

 

Följ ZebraZone via e-mail

Dina uppgifter stannar hos mig! <3

I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )

4 thoughts on “veganska glutenfria zucchini fritters

 1. Min kära mediterande kock, tack att du delar med dig av dina recept. Ska testa så klart. Blir så glad och inspirerad av dina framgångar, tydligen måste man falla ner i avgrunden för att komma upp på topp som en annan, bättre och klokare människa.
  Jag vet av egen erfarenhet vad detta betyder för ens självkänsla och självbild. Man blir så stärkt av det. Men väldigt få vet vilket helvete måste man har gått igenom för att hamna på toppen igen, en annan topp och en annan insikt om livet. Kram

  • Kul. Hoppas det smakar 🙂
   Vet du, jag har aldrig uppfattat att jag inte hade något val, eller en möjlighet. Så det kändes inte som att jag hamnat i ngt hel-te. Det jag inte hade vad medvetenhet och kunskap. Och nu när jag har lite mer av det så undrar jag vad en topp eller framgång är och vad det finns för mening med det. Jag tror att det är det du menar med “en annan topp”. Perspektivet på självet, omvärlden och om att LYCKAS i något förändras dramatiskt. För mig gjorde det det iaf.
   Puss.

 2. Hej Kära Mediterande Kocken !
  Vilken fantastik idee Du har kommit på ! Jag har bestämt mig att införa veganska rätter i meny hemma. Jag tycker att det är värt att göra en förändring. Hade jag bott närmare så hade jag förmodligen redan varit inskriven på någon av kurserna. Fram till dess är jag tacksam att Du vill dela med oss din kunskap och erfarenhet 🙂
  Kikärtsmjöl har jag inte sett på hyllorna, men kanske i andra välsorterade butiker bör det finnas… Torkad mynta är en krydda som jag misstänker sätter pricken över i:et här, dock sällan används i vanliga rätter. För sådana gröna som jag är idag så hur mycket av den krydda blir lagom till den mängden som anges ovan, 1 eller 2 tsk ? Finns det någon risk att överdosera ? Jätte bra idee, hörs om någon tid framöver …

  • Tack, tack, 1000 tack. Så glad jag blir 🙂
   Stora mataffärer har kikärtsmjöl i Stockholmstrakten iaf. Tror att jag har sett det på hyllan bland medelhavsmat. Sevan heter märket, om jag minns rätt men det finns säkert andra oxå 🙂
   Och med torkad mynta skulle jag börja med 1 tsk.:)
   Smaklig måltid! <3

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.