att tänka efter före

Undrar du ibland hur det skulle vara att få bli någon annan en stund? Det vet jag att du gör.
För vem av oss har inte sagt (tyst eller högt) om någon annan: “Hur fan tänker du?!?!”

Jag funderar ofta kring hur andra tänker och känner, deras förmåga till logiskt tänkande och att kunna förutse konsekvenser av sitt egna handlande. Du vet, det där berömda uttrycket – att “tänka efter före”. Det är för mig, min hjärna och vårt bristande impulskontroll helt obegripligt – hur fan går det ens till? Hela uttrycket säger ju att det är efter man tänker, inte före.

Den förmågan är starkt kopplat till utvecklingen av den prefrontala cortex, den främsta delen av pannloben hos människan. Som psykologistudent kan jag inte längre uttrycka mig om något som är vetenskapligt bevisat utan att ange källor och problematisera, så jag kommer stanna där med den anatomiska redogörelsen 😉 plus att det är den mänskliga upplevelsen som står i fokus i denna korta text.

Jag har alltid känt mig annorlunda. Och det har du säkert också – på ditt sätt. Och jag undrar konstant hur andra gör…

Hur klarar de starka känslostormar?
Hur kan de tyst och snällt vänta på sin tur? (också kallad att kunna hålla käften)
Hur motiverar de sig till att orka lite till?
Eller överhuvudtaget börja med någonting som inte är skit-kul att göra.
Hur kan de tänka klart en tanke för att sedan metodiskt gå över till nästa.
Hur klarar de att hämta disken från sonens skrivbord utan att samtidigt byta batteri i hans vägklocka och starta en mörk fyrtio när man ändå är i tvättstugan och hämtar ett nytt batteri???
Hur överlever andra en vanlig dag?
Hör de också konstant brus av tankar och idéer?
Går de också med en konstant känsla att ha säkert glömt något viktigt?
Och varför har jag inte kommit längre i mitt liv? Jag är ju redan över 40! Och snart fyller jag år igen! Fy fan, måste jag ha kalas? Med veganska tilltugg och chips. Skit, vad jag är sugen på chips! Undra om vi har gräddfil hemma… Älskling!, vi måste åka och handla!!!!

Ja, tappar andra också fokus på det viset? 100 gånger om dagen, minst. Jag hinner helt enkelt inte tänka efter före, för att jag tänker redan på någonting annat.

“En kort urklipp ur en adhd-hjärna.”

God söndag <3 Kasia

Följ ZebraZone via e-mail

Dina uppgifter stannar hos mig! <3

I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.